Algemeen

Info

Naast het reserveren van uw vliegtuigticket en verblijf zijn er nog 2 heel belangrijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat je met vakante vertrekt naar de Verenigde Staten : je moet beschikken over een geldig internationaal paspoort en je dient een goedgekeurd ESTA formulier te hebben.

Het internationale paspoort vraag je simpelweg aan bij de dienst bevolking bij uw plaatselijk gemeentebestuur. Doe dit voldoende lang op voorhand want dit kan enkele weken duren.

De ESTA goedkeuring dien je aan te vragen bij de Amerikaanse overheid. Deze procedure verloopt vrij snel en soepel via een webstie van de Amerikaanse overheid en kost je momenteel 14 USD per persoon. Even googlen op 'ESTA' en je komt al snel op de correcte web pagina terecht.

Beide documenten, internationaal paspoort en ESTA formulier, zijn een MUST om de Verenigde Staten binnen te mogen. Is dit niet in orde wordt je zonder meer op de eerstvolgende vlucht terug naar huis gezet.

 

Hieronder vind je algemene tips die je tijdens een vakantie in Florida goed van pas zullen komen. Deze tips, samen met een goede voorbereiding thuis zullen je heel wat geld besparen alsook kostbare tijd ter plaatse. Dankzij deze tips zal je je sneller aanpassen aan de plaatselijke gewoontes en regels.

 • De ideale periode
 • De vlucht naar Orlando
 • Auto huren
 • Het verkeer
 • Credit Cards & Cash geld --> deblokkeer uw kredietkaart voor uw vertrek !
 • Ziekteverzekering, doktersbezoek en medicatie
 • Coupons
 • Alcohol
 • Koopjes (Sales)
 • Attractiepark tickets
 • Eten
 • Fooien

De ideale periode

Wat is de ideale periode om op vakantie te gaan naar Florida ?

 

Dit is moeilijk te beantwoorden. Verschillende factoren spelen immers een rol. Heb je schoolgaande kinderen dan wordt de vakantieperiode al heel erg beperkt. Heb je snel last van hoge temperaturen (+ 30° C en hoger) gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid dan ga je best buiten de zomer periode (= hoogseizoen). Hetzelfde geldt wanneer je de uitgaven enigzins wil beperken of wanneer je niet van massatoerisme houdt. Ook dan ga je best buiten de zomer periode.

 

Wat kan je in Orlando verwachten buiten het hoogseizoen :

 • temperatuur : aangenaam tussen 20° C (winter) en 25 à 30° C (lente en herfst)
 • inkomtickets : meestal zelfde prijs gedurende het ganse jaar. Je zal dus voor hetzelfde geld meer kunnen genieten van de activiteiten en attracties dan in de zomer periode.
 • drukte : er zijn dan iets minder toeristen, niettegenstaande dat Orlando een '365 dagen per jaar' vakantiebestemming is.
 • vliegtuigtickets : je bespaart als snel enkele honderden euros per persoon. De zomerperiode en de eindejaarsperiode zijn beduidend duurder dan de andere maanden.
 • huur villa : buiten het hoogseizoen is de huurprijs lager.

De vlucht naar Orlando

Boek je vlucht gerust via internet. Even Googlen op 'goedkope vluchten' en je komt al snel uit bij websites zoals Cheaptickets.be, Ebookers.be of Goedkopevliegtuigtickets.be. Op deze sites kan je gemakkelijk de kostprijzen voor een retourticket vergelijken. Meestal geldt : hoe vroeger je boekt hoe goedkoper. Voordat je de boeking vastlegt toch even checken op de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf om het type vliegtuig te bekijken om een idee te hebben van de aangeboden diensten en maaltijden tijdens de vlucht. Je kan dan overwegen om eventueel een iets duurdere vlucht te kiezen via een andere maatschappij.

Extreem lage prijzen zijn vaak slechts 'lokaas'. Voor 200 EUR vlieg je beslist niet naar de Verenigde Staten en terug. Vaak zijn dit prijzen in de goedkoopste periode en slechts voor een enkele reis.

 

Let ook op de extra administratiekosten die eventueel nog worden aangerekend. Hoe lager de geadverteerde prijs, hoe hoger de administratiekosten en allerhande taksen.

 

Vertrekken uit Amsterdam is soms wel een goedkopere optie. De parking in Schiphol is beduidend goedkoper dan Zaventem. Ook vliegen op Tampa in plaats van Orlando kan soms goedkoper zijn.

 

Alle combinaties even uitproberen dus !

Auto huren

Een auto is absoluut onmisbaar in de Verenigde Staten.

Het huren van de auto doe je best reeds op voorhand thuis via internet. Op internet sites zoals Ebookers ben je gegarandeerd goedkoper af dan wanneer je bij aankomst in de luchthaven nog een auto moet regelen. De auto's die je boekt bij de internet sites zijn exact dezelfde als diegene die je in de luchthaven vindt. Uiteraard heb je de alombekende autoverhuur bedrijven zoals AVIS en Hertz maar deze zijn duur in vergelijking met maatschappijen zoals bijvoorbeeld Dollar of Alamo. En de auto's zijn dezelfde. Prijzen varieren van periode tot periode. En het ene moment is de ene maatschappij goedkoper en in een andere periode is de andere dan weer niet iets minder.

Afhankelijk van de koers van het Britse Pond (ja, dit is correct ! Britse Pond) kan je nog eens tientallen Euros besparen wanneer je boekt via de UK versie van Ebookers. Vergelijken en rekenen is dus de boodschap.

Wanneer je de auto afhaalt zijn er een paar dingen waar je moet op letten :

 • Ze zullen je steeds proberen extra verzekeringen te verkopen. Kijk goed na welke verzekering inbegrepen is tijdens het boeken zodat je niet 2 keer dezelfde koopt. Je moet voor jezelf uitmaken of je de aangeboden extra verzekering neemt of niet.
 • Reservatie is meestal voor slechts 1 bestuurder. Een extra bestuurder kost extra. Als je de auto huurt voor 1 bestuurder en er rijdt toch een 2de chauffeur kun je problemen krijgen bij een eventuele politie controle. Problemen heb je zeker mocht de 2de bestuurder een accident veroorzaken. Je hebt dan helemaal geen verzekering !
 • Een GPS in onmisbaar. Soms wordt een GPS als actie aangeboden tijdens het reserveren via internet.
 • Je zal gegarandeerd tolwegen tegenkomen. Ofwel betaal je dan telkens (van een halve dollar tot 2 dollar) ofwel vraag je bij het afhalen een 'prepaid pass'. Bij Dollar hebben ze deze zeker. Doe je hier profijt mee ? Waarschijnlijk niet maar het is heel gemakkelijk. Je moet niet telkens stoppen en zoeken naar kleingeld. Meestal zijn deze posten onbemand en dien je het gepaste kleingeld in een trechter te werpen. Geen wisselgeld dus. Kies je voor de 'prepaid pass' dan volg je bij de tol de rijvakken aangeduid met 'SunPass' of 'E-Pass' of een eventueel andere aanduiding. Vertragen is het enige wat je hoeft te doen.
 • Een auto voor 4 personen (bijvoorbeeld Ford Focus) biedt slecht bagageruimte voor 2. Houdt hier rekening mee !

Het verkeer

Een auto is onmisbaar. Openbaar vervoer bestaat maar is voor de toerist ontoereikend. Je moet dus zelf de baan op met de huurwagen en dan zijn er toch een aantal zaken waar je op moet letten.

 1. Hoffelijkheid : Het valt meteen op. De chauffeurs zijn zeer hoffelijk in het verkeer. Zelfs in het drukke verkeer op International Drive of Downtown Orlando rijdt iedereen rustig, zonder stress. Wegpiraten zijn een uitzondering die door de wegpolitie meteen van de baan worden gehaald. Sta je in de file dan ga je niet om de haverklap van rijvak wisselen.
 2. Voorrang van rechts : Dit bestaat niet. Kom je op een kruispunt dat niet geregeld wordt door verkeerslichten, dan dient iedereen te stoppen. Diegene die als eerste stopt mag ook als eerste weer vertrekken. De eerste keren voelt dit vreemd maar eens je er aan gewend bent gaat dit best vlot.

Zie je een bord of aanduiding op de grond met 'Yield' dan dien je steeds voorrang te geven aan het andere verkeer.

 1. Maximum snelheid : Je ziet ze niet maar ze zijn er wel, de wegpolitie. Respecteer de maximum snelheid ! Wegpiraten en snelheidsduivels worden zonder pardon langs de kant gezet.
 2. Rechts inhalen : Zalig, je mag langs rechts inhalen. Hoe vaak wordt je in Europa geërgerd omdat een chauffeur in het midden blijft rijden en je enkel langs links mag inhalen. Geen probleem in Florida : in Florida mag je langs beide kanten inhalen. Opletten dus wanneer je naar het rechter rijvak gaat want iemand kan je daar voorbij steken (maar dat zou voor een goede chauffeur geen probleem mogen zijn want ook hier dien je te controleren of je wel naar rechts kan na het inhalen van een voorligger).
 3. 'Right lane must exit', 'Right lane ends' en '<-- Merge'. Let op de tekst die vaak op het rechter rijvak is aangebracht. 'Right lane must turn right' betekent dat het rijvak in feite en afrit is. Blijf je rijden dan kan je niet op de snelweg blijven. Veranderen dus van rijvak indien nodig. 'Right lane ends' en '<-- Merge' geven aan dat het rechter rijvak binnenkort eindigt en dat je langs links zal moeten invoegen.
 4. Verkeerslichten 1 : De verkeerslichten zijn over het algemeen veel beter en veiliger geregeld dan bij ons. Elke rijrichting wordt om beurt doorgelaten en er is voldoende tijd. Wanneer je dus links moet afslaan op een kruispunt zal je meestal een aparte rode en groene pijl zien. Bij groen kan je zonder gevaar links gaan. Je zal niet worden gehinderd door verkeer uit de andere richting dat rechtdoor rijdt. Zijn er geen aparte rode en groene pijlen dan dien je wel uit te kijken maar dit komt zelden voor.

Doordat het verkeer van en naar de verschillende richtingen beurtelings wordt geregeld zal je hier bijna nooit stilstaand verkeer zien op het kruispunt wat in schril contrast staat tot het verkeer bij ons.

 1. Verkeerslichten 2 : Op het rechter rijvak mag je vaak naast het rechts afslaan ook rechtdoor rijden. Het is echter de gewoonte om het rechter rijvak vrij te laten voor enkel zij die rechts moeten afslaan. Waarom ? Je mag door het rood rijden wanneer je rechts afslaat en er geen dwarsverkeer is. Dit komt een vlotte doorstroming van het verkeer ten goede. Sta je op het rechter rijvak en moet je rechtdoor dan hou je het rechtsafslaand verkeer op. Niemand zal je dit kwalijk nemen (ze blijven hoffelijk) maar je vermijdt dit toch best om het verkeer niet te blokkeren. Let wel op ! Soms is er een klein bord aangebracht met de tekst 'No turn on red'. In dat geval mag je toch niet rechts afslaan bij rood.
 2. Verkeerslichten 3 : De plaats van de verkeerslichten is anders dan bij ons. Bij ons staan de verkeerslichten op de hoogte van (of dicht in de buurt van) de stopstreep. In Florida hangen de verkeerslichten aan stalen kabels die diagonaal over het kruispunt zijn gespannen. De lichten hangen dus haflweg op het kruispunt. Rijdt dus niet, uit gewoonte tot dicht tegen het verkeerslicht ! Je staat dan pal in het midden van het kruispunt.
 3. Kruispunten : Zoals hierboven reeds vermeld verloopt het verkeer op kruispunten zeer vlot, enerzijdes door de goed geregelde verkeerslichten en anderzijds ook door de 'iedereen stopt' regel en de gebruikelijke hoffelijkheid. Stilstaan op een kruispunt is een zware overtreding. Vermijd dit dus ten allen tijde want dit is een gevaarlijke situatie : geen enkele Amerikaan verwacht zich aan een stilstaande auto op een kruispunt.

Credit Cards & Cash geld

Credit cards zijn, zoals te verwachten, zeer ver ingeburgerd. Zelfs een cola van een drankautomaat kan je betalen met uw kredietkaart. Heel af en toe, vooral in kleinere dorpjes, wordt de American Express kaart geweigerd vanwege de hogere kost voor de winkelier ten opzichte van Master Card.

Geld uit de muur halen (ATM) is geen enkel problem. Er zijn echter wel relatief hoge kosten aan verbonden.

Een combinatie van cash geld (USD) en credit card is aangewezen. Het cash geld gebruik je voor de kleine uitgaven, credit card voor het overige. Tenzij de wisselkoers grote schommelingen maakt ben je het goedkoopste gesteld met cash geld. De koers die door Master Card, VISA of AMEX wordt aangerekend zal steeds hoger zijn.

Vergewis u er wel van of uw kredietkaart bruikbaar is in de Verenigde Staten. Sommige Europese banken blokkeren kredietkaarten voor de Verenigde Staten. Je dient deze te laten deblokkeren bij uw bank voor de duur van uw verblijf in de Verenigde Staten.

En ook nog dit ... de inburgering van de pin code verloopt traag in de Verenigde Staten. In veel gevallen zal je nog steeds de transactie manueel moeten ondertekenen.

Ziekteverzekering, doktersbezoek en medicatie

Sluit voor je vertrek een extra reisverzekering af bij bijvoorbeeld Europe Assistance. Voor een klein bedrag ben je verzekerd en zal je minder moeten betalen bij een doktersbezoek of bij aankoop van medicijnen op voorschrift.

Voor een doktersbezoek kan je meestal terecht bij CVS Pharmacy. Je komt deze gegarandeerd meermaals tegen. Vaak is hier een dokter beschikbaar die je kan onderzoeken en medicatie voorschrijven. De medicatie krijg je meteen mee. Zorg wel dat je uw kaartje van de verzekering bij hebt en uw internationaal reispaspoort.

Gewone medicatie voor verkoudheid, spierpijn, eerste symptomen van griep, oog- en oordrupels en dergelijke kan je zonder voorschrift kopen in de supermarkt.

Coupons

In de winkels, hotels en restaurants langs International Drive, in Kissimee en langs US Highway 192 vind je overal coupon boekjes. Deze coupons geven vaak recht op korting in restaurants, winkels of attracties. Moet je zeker doen want je bespaart al snel en op eenvoudige manier enkele dollars. En de uitbaters zullen hierover helemaal niet moeilijk doen. Integendeel, soms vragen ze zelf of je een coupon hebt.

In restaurants verdien je op deze manier een groot deel van de fooi terug.

Alcohol

Openbaar alcohol consumptie wordt niet getolereerd.

In sommige restaurants kan je geen alcohol krijgen. In supermarkten vind je wel wijn, bier (inclusief Belgische bieren) en Heineken maar geen sterke dranken. Daarvoor moet je naar speciaalzaken zoals ABC Liquor Store. En een fles sterke drank mag je niet zo maar op straat met je mee dragen. Deze dient uit het zicht in een zak of tas worden gedragen. Een open fles alcohol in de auto wordt eveneens niet getolereerd, ook wanneer je zelf geen alcohol hebt gedronken.

Koopjes (Sales)

Op de 'Shopping' pagina werden reeds een aantal koopjes periodes vermeld. In het grootwarenhuis JC Penny (in Florida Mall) zijn er geregeld onaangekondigde kortingen voor beperkte duur. Bijvoorbeeld -50% van vrijdag 15:00 uur tot zaterdag 13:00 uur.

Attractiepark tickets

Je bespaart jezelf veel tijd en geld wanneer je ticket voor de attractieparken op voorhand via internet bestelt. De tickets zijn doorgaans duurder aan de inkom van de parken. Vaak moet je er ook lang aanschuiven.

Er zijn een aantal betrouwbare websites die officiële tickets aanbieden. Je bestelt en betaalt de tickets en enkele dagen later kan je ze afhalen. Sommigen leveren de tickets ook af op hotel of villa maar rekenen hiervoor uiteraard een extra kost. In sommige hotels dien je daarenboven een kleine vergoeding te betalen wanneer de hotelreceptie een pakket in ontvangst dient te nemen. Er wordt niet geleverd rechtstreeks in de hotelkamer.

 

Website : http://www.officialticketcenter.com/

Website : http://www.orlandoticketconnection.com/

 

Deze websites bieden ook combi tickets aan die veel voordeliger zijn dan individuele tickets. Er is bijvoorbeeld het 'Orlando Flex Ticket' voor 5 of 6 parken (Universal Studios, Universal's Islands of Adventure, SeaWorld, Wet 'n Wild, Aquatica en additioneel Busch Gardens wanneer je voor 6 parken kiest). Dit ticket is ongelimiteerd geldig in al deze parken gedurende 14 dagen. Je kan met dit ticket ook verschillende parken bezoeken op dezelfde dag. Er zijn vergelijkbare tickets voor de Disney parken.

 

Kijk goed uit voor kraampjes of verkopers langs de kant van de weg of extreem goedkope aanbiedingen van tickets. Vaak zijn de tickets een excuus om je een 'time-share' verblijf proberen te verkopen. Je moet dit ticket gaan afhalen in een 'time-share' complex waar je eerst een rondleiding krijgt en dan moet weerstaan aan gewiekste time-share verkopers. Pas daarna krijg je je ticket en dan is er al ruim een halve dag voorbij.

Eten

Op de 'Eten' pagina kreeg je al heel wat informatie omtrent het eten in Florida. Eten is er in overvloed aan zeer schappellijke prijs.

Een aantal zaken waar je moet op letten of rekening mee houden :

 • Het alcolhol beleid. Heel af en toe kom je een restaurant tegen waar er geen alcohol te verkrijgen is.
 • Af en toe moet je het stellen met plastic borden en bekers.
 • Fooi : een fooi van 15 tot 20% is gangbaar. Let op : soms wordt de fooi (gratuity) reeds meegerekend op de rekening. Houd hier rekening mee om dus niet ongewild 2 maal een fooi te betalen.
 • Bestellen, afruimen en betalen gaat allemaal heel erg snel. De Amerikanen zijn dit gewoon. Dezelfde service hier in België zou niet worden geapprecieerd ... maar je bent in Amerika !
 • Opnemen van de bestelling : Je hebt nog maar net de menukaart vast en je wordt al gevraagd of je klaar bent om te bestellen. Tenzij je de menukaart van buiten kent, hebben wij Europeanen hiervoor meer tijd nodig. Aarzel niet om een paar minuutjes extra tijd te vragen. Zij hebben hier geen enkel probleem mee en zullen dan een vijftal minuutjes later terugkomen.
 • Serveren van het eten : Verwacht niet dat alles 100% tegelijkertijd wordt gebracht. In de regel zal het niet gebeuren dat de ene al gedaan heeft met eten terwijl de andere nog moet beginnen, maar af en toe kan er wel een beetje verschil tussen zitten.
 • Afruimen van de tafel : Voor de Amerikaan is het onbeleefd dat na de maaltijd het bord leeg voor de klant blijft staan. Uw leeg bord zal dus prompt worden afgeruimd. Bij een self-service restaurant ga je nooit met een gebruikt bord opnieuw aanschuiven aan het buffet. Je wordt veronderstelt om een nieuw proper bord te nemen. En uw vorig bord is gegarandeerd weg tegen wanneer je terug aan tafel komt met een nieuw vol bord.

Fooien

Fooien zijn heel normaal in de Verenigde Staten. Een tip wordt gegeven aan iemand die je een goede dienst levert. Zoals je reeds eerder kon lezen laat je een fooi (gratuity) achter in het restaurant. Voor de taxi chauffeur wordt doorgaans een tip van 10% gegeven. In de luchthaven staan er kruiers voor je klaar die uiteraard een fooi (tip) verwachten wanneer zij uw bagage vervoeren. Dit is doorgaans 1 of 2 USD per stuk bagage. Bij de kapper of de schoonheidssalons laat je ook doorgaans een tip van 10 tot 20% achter.

In benzine stations laat je geen fooi achter. Je zal trouwens heel zelden nog een benzine station vinden met bediening.

In sommige supermarkten worden uw aankopen voor u in de zakken gedaan. Hiervoor dien je geen fooi te geven tenzij deze persoon uw aankopen in uw auto laadt. Vaak wordt dit gedaan door gepensioneerden die op die manier wat willen bijverdienen.

Geïnteresseerd ? Je kan huren via deze link: http://www.sunnydaysvacationhomes.com/pool-home-in-private-golf-community.html

 

Copyright 2014 © - All rights reserved DB2VM LLC - info@db2vm.be